DNT-hytteferie på sitt beste

Kjærlighet en høstkveld ved Øitangen.
Kjærlighet en høstkveld ved Øitangen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Lurer du på hvor påske- og sommerferien skal tilbringes? Vi har hyttedrømmer både langs kysten, til skogs og til fjells!

KYST

Kanskje du så DNT Øitangen på God morgen Norge i vinterferien? Der hadde stamgjestene John Grimsby og Nina Grimsgaard en hygelig prat med studio live fra Øitangen. Denne perlen på Jomfruland, ytterst i Kragerøs havgap, er en stor skatt som får fram det beste i hver sesong. Øitangen er mer eller mindre fullbooket hele sommeren, men denne koselige plassen har så mye mer enn strandliv å by på! John og Nina er blant de som kommer år etter år - hele året. De har lange tradisjoner med ferie på Øitangen, og for noen år tilbake giftet de seg faktisk på her. De har gjerne flere opphold på øya gjennom året - bare i år har de booka seg inn tre ganger i løpet av våre fire, flotte sesonger.  

Vinter ved Øitangen.
Vinter ved Øitangen. Foto: Ruth Ellegård

I tillegg til DNT Øitangen har vi to flotte kystledhytter i Porsgrunn; Sildevika og Mule Varde. Disse åpner 4. april, men du kan booke opphold allerede nå. Til vanlig bookes Sildevika på sengenivå, så i år har du en unik mulighet til å leie hele hytta til kun deg og din kohort! 

SKOG

I Svanstul-/ Luksefjellområdet ligger fire ubetjente hytter; de familievennlige hyttene Flekkerhytta og Fugleleiken på Svanstul, og de idylliske perlene Sommerseter og Solumhytta i Luksefjell. 

Både Flekkerhytta og Fugleleiken ligger like ved parkeringa på Svanstul. Flekkerhytta rett nedenfor parkeringa og Fugleleiken ca. 2,8 km lengre inn. På sommerstid kan man kjøre helt fram til Flekkerhytta med bil, men på vinteren går en av de fine skiløypene i området rett utenfor hyttedøra. Fugleleiken må man ta beina, med eller uten ski på, fatt for å nå, men dette er en fin tur for familier hele året. 

Sommerseter og Solumhytta ligger litt lengre inn i Luksefjell. Om sommeren kan man kjøre til døra også ved Somemrseter om man booker Foreningshytta (Sommerseter består av de to hyttene Foreningshytta og Stallen). På vinterstid er det ca. 7 km på ski inn, noe som i seg selv er en fin etappe. Her kjøres det ofte spor med scooter, men fjellski er å anbefale. Inn til Solumhytta fra parekringa er det kun en gåtur på bart føre på ca. 30 minutter, men man må bergene noe lengre tid vinterstid. Her blir det ikke kjørt opp løyper eller scooterspor, så fjellski eller truger er å anbefale. 

Vinter ved Solumhytta.
Vinter ved Solumhytta. Foto: Robin Johnsen
Sommer ved Slumhytta.
Sommer ved Slumhytta. Foto: Åsmund Myhre

FJELL

Til fjells har vi tre betjente hytter, Kalhovd, Mogen og Gaustatoppen. Kalhovd Turisthytte og Mogen Turisthytte er betjente i sommerferien, og Kalhovd er ubetjent fra februar til oktober når den betjente delen er stengt. Her booker du opphold på den ubetjente delen. Til vanlig åpner Mogen og Kalhovd som betjente hytter gjennom påsken, men i 2021 blir disse omgjort til selvbetjente hytter som må forhåndsbookes. Les mer om dette her.

På Telemarks tak, 1883 moh. har Gaustatoppen Turisthytte allerede åpnet. Fram til 17. mai er det ingen mulighet for overnatting på hytta, men forhåndsbestill overnatting allerede nå for sommerseongen. 

Vinter på vidda. Her fra Kalhovd.
Vinter på vidda. Her fra Kalhovd. Foto: Haldis Bjerva Watson
Sommer på vidda. Her fra Kalhovd.
Sommer på vidda. Her fra Kalhovd. Foto: Marius Dalseg

Skrevet av Katrine Tellsgård 26. februar 2021