Sommeråpning i Telemarksfjella

Foto: Marius Dalseg Sætre

Broer er lagt ut, senger er oppredd, lokalmat fyller matlager og kjøkken, og varer er ferdig fraktet og båret inn. Nå gjør hyttevertskap seg klare til å ta i mot sommerens fjellvandrere.

-  Sommer er høysesong for friluftsliv. Etter å ha vært stengt siden påske åpner endelig Mogen- og Kalhovd Turisthytte med fest på fjellet 24.juni. Gaustatoppen Turisthytte åpner endelig igjen også etter å ha vært stengt siden 17.mai og feirer med en re-åpningsfest for å feire starten på en ny sommersesong med nyoppusset hytte! En stor takk til våre flittige dugnadsfolk som har jobbet med å bære varer og klargjøre hyttene i flere uker slik at alt er i god stand til gjestene kommer, sier Henriette Hack i DNT Telemark.

Sommer + fjell = Sant

Mange ønsker seg en aktiv familieferie i Norge, og fjellferie er en selvsagt del av ferien for mange. DNT har nå over 270 000 medlemmer i hele landet, og tallet har økt jevnt de siste 18 årene. I dag er det nesten 10 000 medlemmer i Telemark fylke.

-  Det er ingen tvil om at friluftsliv lokker, og når man først har prøvd, vender svært mange tilbake til opplevelser i friluft år etter år. Jeg oppfordrer alle til å starte sommerferien med en tur innom våre sommeråpningsarrangement. Juni er sjeldent vakker på fjellet, med lyse, lange sommerkvelder sier Hack.

Innerst i Møsvatn, på Mogen Turisthytte, som er viden kjent for sin lokalmat blir det selvsagt rigget til mat på åpningsfesten.

• Mogen markerer sommeråpning av hyttene i fjellet lørdag 24. juni. Vi serverer lunsj ute på vår terrasse til de som har bestilt høyfjellscruise med Fjellvåken denne dagen. I tillegg fyrer vi opp i bålpanna og lager pinnebrøddeig til alle barn som tar turen. De som ønsker kan gå natursti langs Kvennastien med premier til alle. Som vanlig blir det servert tradisjonsrik tre-retters til våre overnattingsgjester på kvelden. Etter middag blir det turinspirasjon med bildefremvisning i peisestua. Ellers oppfordrer vi til at livet skal nytes på denne perlen av en plass denne dagen, forteller Marthe Isaksen fra Mogen Turisthytte.

Vegen inn til Kalhovd Turisthytte er åpnet for trafikk og på hytta venter det selvfølgelig også en åpningsfest med sagnomsust lokalmat.

• Fjellet kaller og den 23. juni åpner Kalhovd for sommersesongen og dette skal feires på høvelig vis lørdag 24. juni. Da blir det sjøsetting av kano, blomsterkranser, naturquiz, fyring av forsinket St hans bål i bålpanna og grilling av Kalhovds hjemmelagede pølser, forteller Kjersti Wøllo fra Kalhovd Turisthytte.

Re-åpning på 1800moh

Gaustatoppen Turisthytte har fått seg noen kraftige oppgraderinger de siste årene. Nytt kjøkken, nye toaletter, nye møbler, samt generell oppussing, er bare noe av det som er blitt gjort. Hytta er nå flottere enn noen gang og klar for en ny, flott sommersesong – dette feires med åpningsfest 23.juni.

• Denne oppgraderingen av hytta hadde ikke vært mulig uten god hjelp fra gavmilde sponsorer og engasjerte dugnadsarbeidere. Derfor starter vi festen med lunsj for inviterte gjester og sponsorer kl12:00. Deretter starter den offisielle åpningen kl13:00 med snorklipping, konsert med vår lokale, store stemme, Kim Rune Hagen. Deretter blir det fjellquiz hvor du kan vinne en overnatting og DNT-produkter. Dessuten byr hyttehunden Bella, på gratis hundevaffel. Mens vi byr på utdeling av diplomer til alle gjester, gratis Ali kaffe med gratis brettekopp, gratis Kvikk lunch til alle og smaksprøver fra Telemark Kjøtt.

Sommerføre

Mange har fortvilet over lite snø i fjellet denne vinteren, men resultatet er et tidlig sommerføre, til glede for mange. DNT Telemark kan opplyse om at det er sommerføre til Gaustatoppen og derfor null problem å gå opp til fots. Foreningen opplyser også om at bruer og klopper er klare slik at ruta mellom Kalhovd og Mogen, via Stordalsbu er fin å gå.

Skrevet av Mikel Gonsholt 19. juni 2017